Gıda Sektöründe İhtiyaçlarınıza Uygun Teknoloji ile Fark Yaratın

  • 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun tüketimi her geçen gün artmakta ve bu tüketim içerisinde en büyük payı gıda tüketimi almaktadır. Tüketimin böylesine hızlı bir şekilde arttığı gıda sektöründe üretimden teslimata kadar her aşamayı sağlıklı bir işleyişe oturtmak sektörde yer alan tüm oyuncular için kritik öneme sahip. Sektörde teknoloji çözümlerinin, robotların, veri ve işleme teknolojilerinin kullanımıyla tüketim hızına yetişmek zorunda olan sektör şirketlerinin gıdaların üretim biçiminden teslimat ve paketleme türlerine kadar bir çok aşama ve alan yeniden şekillendi. Şekillenen yeni yapıda süreçler daha etkin yönetilmeye başlandı. Bu yeni yapı içerisinde şirketlerin büyüklükleri ve rekabet güçleri yeni teknolojileri kullanma kapasiteleriyle ölçülmeye başladı. Teknoloji kullanımı sektöre, verimlilikten enerji tasarrufuna, atık yönetimine kadar çok kapsamlı bir esneklik ve rekabet avantajı sağlıyor.
  • Sektördeki robotikotomasyon çözümleri, görüntü tanıma ve kavrayıcı teknolojisi, otonom dronelar ve araçlar artan üretim kapasitelerine, ürün ve mal çeşitliliğine, gıda güvenliğine ve maliyet yönetimine kadar bir çok alana olumlu etki ederek şirketlerin artan taleplere hızlı cevap vermesini sağlıyor.
  • Tüm bunların yanında gıda güvenliği standartları giderek daha katı kanunlarla yönetilmeye başladı. Üretim sürecinde insan müdahalesi olmadan yönetmek bu yüksek standartlardaki güvenlik konularını da kolay yönetmeye yardımcı oluyor.
  • Sektörün en önemli konularından biri olan gıda hijyeni gerek gıda üreticilerinin gerekse tüketicilerinin en büyük endişelerinden biri. Sektör oyuncuları bu endişeleri gidermek için etkin bir ERP sistemine ihtiyaç duyuyor. Modern ve sektörün dinamiklerine uygun şekilde kullanılan bir ERP sistemi sayesinde; BT sistemleri, kullanılan donanımlar, sensörler, tedarikçiler, çalışanlar ve müşteriler birbirine bağlı ve konuşabilir hale getirilebiliyor. Maliyetler ve reçete yönetimi ile satış ve üretim planlaması gibi geleneksel faaliyetlerde en uygun desteği sağlamak için ERP sayesinde makineler birbirine bağlanabiliyor, böylelikle sistemlerin yönetimi ile tüm insan ve teknik oyuncular arasında bilgi akışının koordinasyonu verimli bir şekilde sağlanıyor.
  • Üreticiler üretim ve tedarik zinciri süreçlerini optimize etmek için teknolojinin bu alanlara yönelik gücünden faydalanıyorlar. Bu çözümler sayesinde üreticiler pazar gereksinimlerine, son tüketici taleplerine, değişen alışkanlıklara yönelik analizlerle süreçte çıkabilecek aksaklıkları önden tahmin ederek ürün kayıplarını azaltabiliyor ve fazla gıda üretimini yönetebiliyorlar.
  • Sektörde yer alan şirketler daha iyi operasyonel bir yapı ile tüm süreçlerin düzgün bir şekilde yönetilmesine, izlenmesine, optimize edilmesine ve dijitalleşmesine olanak sağlayan esnek, çevik ve homojen bir BT altyapısına ihtiyaç duyuyorlar.
  • Akıllı teknolojilerle uçtan uca yönetilen süreçler gıda sektöründeki her bir şirketin pazarlarında daha kabiliyetli oyuncular olmalarına olanak sağlıyor. Bu kabiliyetler sayesinde çalışanların ihtiyaç duyduğu yerlerde, örneğin üretimde, tedarik sırasında veya operasyon noktalarında lokasyon bağımsız bilgiye ulaşmalarına, bilgiyi işlemesine ve çalışma süreçlerini yönetmelerini sağlıyor.

Gıda Sektöründe Akıllı ERP Teknolojilerinin Etki Alanları

  • Üretim Verimliliği

    Yiyecek ve içecek sektöründe tedarik zincirinin uç noktaları arasında verimlilik gerekir. Gıda üreticilerinin ihtiyaçlarına uygun bir ERP sistemine sahip olması; malzeme gereksinimlerini planlaması, envanter yönetimi ve kontrol süreçlerinde şirket süreçlerinin düzgün ilerlemesini sağlar. Gıda sektöründeki ERP sistemi bir şirketin işlev sürecindeki ihtiyaç duyduğu her şeyi temin eder:
    • - Tedarik zinciri ve envanter yönetimi
    • - Kalite kontrol ve güvencesi
    • - Süreç otomasyonu
    • - Reçete yönetimi ve içerik takibi
    • - Mevduat takibi
    • - Çok işlevli raporlama
  • Ürün Güvenliği

    Gıda sektöründe her segmentteki üretici pazar için uygun olmadığı düşünülen ürünlerin piyasadan geri çekilmesine hızlı ve etkin bir şekilde yanıt vermelidir. Aksi halde sonuçları şirket için yasal, finansal ve itibar açısından uzun vadeli olumsuz etkilere sebep olabilir. Yaşadığımız sosyal medya çağında, bir şirketin itibarı ürün güvenliği ile ilgili herhangi bir soruna doğru şekilde yaklaşmadığında hızla yayılabilir.
  • SAP’nin yeni nesil Akıllı ERP sistemi (SAP S/4HANA) ürün geri çekmeye sebep olan sorunları takip edebilecek yerleşik kontrole sahiptir. Olası bir geri çekme durumunda ise şirketi sürece daha iyi hazırlayarak zararı sınırlandırır.
  • Müşterilerin İhtiyaç ve Taleplerini AnlamaMüşterilerin İhtiyaç ve Taleplerini Anlama

  • Günümüzde tüketiciler yiyecek ve içecek sektörüne daha bilinçli yaklaşmaya başladı. Tüketiciler seçtikleri ürünlerin kendi sağlıkları için uygunluğunu kontrol ederken aynı zamanda doğaya olan etkilerini de değerlendiriyor. Tüketicilerin satın alma alışkanlıkları genellikle besin değeri, paketleme ve raf ömrü güçlü ürünler çevresinde gelişir. Satın aldıkları gıdanın içinde ne olduğunu detaylı bir şekilde bilmek isterler; bu durum tüketicilerin gıda güvenliği konusunda şeffaflığa yönelik talebin arttığını gösterir.
  • Gıda sektörü dar marja sahip olan bir sektör, tüketiciden gelen her talep sektörel maliyetleri arttırıyor. Artan taleplerin ve gıda güvenliğine ilişkin yönetmeliklerin maliyet üzerindeki etkisini kontrol etmek ve yönetmek için şirketler elindeki en büyük güçlerden biri akıllı ERP sistemidir.
  • Gıda Güvenliği Yönetim

  • Gıda sektöründe ihracat yapan şirketlerin FDA (Food and Drug Administration/Gıda ve İlaç İdaresi), FSMA (Food Safety Modernization Act/Gıda Güvenliği Modernizasyonu), BRC Global Standard for Food Safety ve GFSI (Global Food Safety Initiative/Küresel Gıda Güvenliği İnsiyatifi) gibi dünyada ki büyük parekendecilerin çoğu tarafından kabul edilen standartlara uyması gerekmektedir. Bu tarz sertifikasyonlara sahip olmak ve güncel şekilde uymak tüketicilerin ürünlere güven duygusunu arttırır. BRC tam izlenebirliğe sahip etkili bir gıda güvenliği yönetim sistemi oluşturmak için takip edilmesi gereken her adımı kendi içinde barındırır.
  • Gıda sektöründe kullanılan akıllı ERP sistemleri ile üreticiler, üretimi planlayabilir ve yönetebilirler. SAP yeni nesil ERP sistemi (SAP S/4HANA) kalite kontrolünü garanti ederken mevzuata uygun şekilde tedarik zinciri yönetimini çevik ve değişkenlere uyum sağlayacak şekilde planlamanıza ve oluşturmanıza olanak sağlar. SAP S/4HANA ile şirketler olası olumsuz senaryolara hazırlıklı olur ve bu senaryolar sırasında alınacak aksiyonlar hızlı ve güvenli şekilde hayata geçirilir. ERP sistemi gelişebilen bir sistemdir ve değişebilecek standartlara göre yapılandırılabilir
  • Zorlu ve değişken ekonomik şartlarda teknolojinin gücünden yararlanarak yapınızın çevikliğini artırmak ve maliyetlerinizi en iyi şekilde yönetmek için bizimle iletişime geçin.

Felece Web Portal

This site programmed and designed by
Mustafa Emre Tekinsoy

with Burak Yağmur