SAP S/4HANA Hareketi: Stratejik Seçenekleri Düşünürken Gözden Kaçan Sorular

  • SAP S/4HANA’yı farklı lokasyonlar arasında ya da tek bir iş alanına uygularken doğru beklentilerin oluşması, doğru soruların sorulmasını gerektiriyor. Bu sorular ilk etapta çok hızlı yanıtlanamasa da daha hızlı, daha açık bir deneyim için rehberlik sunabilir.
  • Teknoloji, zekâ ve işleme hızında gelişirken iş dünyası liderleri de giderek daha fazla SAP S/4HANA gibi yeni nesil bir başlangıç paketine yatırım yapıyor ve hamlelerini planlıyor. Bu tür bir stratejik proje, kesinlikle çok büyük bir fırsat ve avantaj getirir ancak bu, karar vericilerin süreç boyunca seçeneklerini tüm yönleriyle düşünmelerine bağlı.
  • Birçok SAP müşterisine göre SAP S/4HANA’ya geçiş planlaması, mevcut sistemin işlevselliği veya uygulanan iş süreçlerinin kapsamı hakkında bir tartışmayla başlıyor; vizyon, değişime hazır olmak ve değişim yönetimi üzerine bir tartışmayla bitiyor. Bu müzakereler zorunlu olmakla birlikte aşağıdaki önemli sorulara dair daha kapsamlı bir analize işaret ediyor.
  • Uygulama Stratejisi Nedir ve Bu Konudaki İhtiyaçları Hangi Operasyon Modeli Karşılar?

    İşletmelerin, uygulama yaklaşımı hakkında bilmesi gereken ilk şey, bu konuda doğru veya yanlış yanıtların olmadığı. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken birçok yönü olduğu için bu, bir günde alınacak bir karar da değil.
  • Tüm iş kolu süreçleri, sistem özelleştirmesi ve yazılım güncellemeleri ve altyapısı üzerinde tam kontrol için esnek, şirkete özel yapılandırma isteniyorsa, doğru seçenek şirket içi kurulum olabilir. Müşteriler aşağıdaki operasyon modelleri arasında tercih yapabilir:
  • Altyapıya ve platforma sahip olmak: Burada işletme, veri güvenliği, temel çalışmalar vs. için sorumluluk üstlenmek durumundadır.
  • Hizmet olarak Altyapı: Şirketler, kurum içi uygulama yığınıyla ilerlemeye karar verir ancak altyapı servisleri için farklı bir sağlayıcı tercih eder. Hizmet olarak Altyapı, SAP ve partnerleri tarafından sunulur.
  • Hizmet olarak Platform: Şirketler, kurum içi uygulama yığını ile ilerlemeye karar verir ancak altyapı hizmetleri ve platform hizmetleri için başka bir sağlayıcı seçmeyi tercih eder. SAP, bu hizmetleri SAP HANA Enterprise Cloud üzerinden sunuyor ve burada partnerlerinin sunduğu teklifler de var.
  • Buna karşılık, bazı işletmeler de SAP S/4HANA’yı Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) işletme modeliyle saf bir bulut çözümü olarak kullanmayı tercih edebilir. Müşteriler, SaaS'ı seçerek yapılandırma olanaklarını sınırlayan ancak üç aylık bir döngüde yeniliklerden hızlı ve düşük riskle faydalanmaya imkân veren önceden yapılandırılmış içerikten yararlanabilir. Ayrıca, bu durumda IT operasyonlarının veya uygulama yönetiminin sorumluluğu müşteride olmaz. Bu nedenle, her şeyden önce inovasyonları daha öncekinden daha hızlı bir şekilde kullanma avantajı kazanırlar. Bu seçenek ayrıca donanım, bakım ve yazılım güncellemeleriyle ilgili giderlerin peşin yatırımdan (CAPEX), devam eden üyelik ücretlerine (OPEX) aktarılmasına imkân verir.
  • SAP'nin sunduğu üçüncü seçenek, SAP uygulama yönetimi hizmetlerinin abonelik tamamlayıcısı olarak, SAP S/4HANA tarafından yansıtılıyor. Bu, şirkete özel konfigürasyonlardan vazgeçmelerine gerek kalmadan buluta ilk adımını atmak isteyen müşterilere hizmet sunuyor.
  • SAP, müşterilerin özel kod etrafında net sınırlar oluşturmasını ve bu tür gelişmeleri genişletilebilirlik çerçevesine, SAP Cloud Platform’a veya desteklenen diğer bulut platformlarına taşımasını öneriyor.
  • En yeni dijital kabiliyetler yalnızca bulutta bulunmuyor. SAP, tek bir kod satırı üzerinde geliştirme yaparak tüm yeni fonksiyonların hem bulutta hem de kurum içinde olmasını sağlıyor. SAP ayrıca müşterilerine, başarı için tam olarak ihtiyaç duydukları şeyi yansıtacak karma bir manzara oluşturmalarını sağlamak üzere bulut ve kurum içi ürünleri birleştirme fırsatı da sunuyor.
  • Yukarıdaki seçeneklerden bazıları SAP S/4HANA Cloud gibi atanmış bir uygulama stratejisiyle birlikte gelirken, diğerleri tercih ettikleri yaklaşımı seçmeleri için müşterilere bırakılıyor.
  • Uygulama Stratejisi Nedir?

    Uygulama stratejileri, yeni kurumsal çekirdek, genişletilmiş kurumsal çekirdek ve kurumsal dönüşüm gibi farklı senaryolardan önemli ölçüde etkileniyor.
  • Örneğin, yeni bir SAP S/4HANA uygulamasına bakalım. İşletmeler, yeni bir SAP S/4HANA örneğini uygulayabilir ve verilerini eski kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinden taşıyabilir. Bu yaklaşım, iş süreçlerini ve iş modellerini yeniden değerlendirmek veya en son yeteneklerden yararlanmak ve SAP S/4HANA tarafından sağlanan yeni yeteneklere hazırlanmak için ERP yetenekleriyle yeni bir başlangıç yapmak isteyen kuruluşlar için en uygun seçenektir.
  • Bir diğer seçenek ise mevcut ERP sisteminin SAP S/4HANA’ya dönüştürüldüğü bir sistem değişimidir. Bu süreçte işletmeler daha önceki bir ERP uygulamasını SAP'den SAP S/4HANA'ya dönüştürerek tek bir kesintiyle mevcut iş ve IT süreçlerini basitleştirebilir ve bu prosesin bir parçası olarak verileri dönüştürebilir. Bu yöntem, uyarlanabilirse veya SAP S/4HANA ile çalışırsa mevcut konfigürasyonları ve özelleştirmeleri koruyor.
  • Bu iki stratejinin bir karışımına ihtiyaç duyan işletmeler, SAP S/4HANA Selective Data Transition Engagement ile desteklenebilir. Her iki strateji de SAP S/4HANA’nın adaptasyonunu başarılı kılabilecek benzersiz fırsatlar sunuyor.
  • Uzun Vadeli Sürdürülebilir Sonuçlar için Doğru Stratejiyi Bulmak

    SAP ayrıca işletmelere, SAP S/4HANA’ya geçişlerini başarılı bir şekilde planlamalarına yardımcı olmak için uzman rehberlik sunuyor. SAP S/4HANA Adoption Starter Engagement, teknik ve teknik olmayan karar vericilere bulutun ve kurum içi uygulamaların, sistem dönüşümlerinin ve yeni kurulumların avantajlarını anlamaları için en iyi uygulama kılavuzunu sunuyor.
  • Müşterilerin, SAP S/4HANA’yı kullanmak için seçtikleri kurulum ve uygulama stratejisinden bağımsız olarak, SAP S/4HANA Movement programı geniş bir yelpazede en iyi uygulamalar, servisler, araçlar ve rehberlik sunuyor. Bu program işletmelerin bugün, yarın ve gelecek yıllar için iş vizyonlarını geliştirmelerine, rekabeti aşmalarına, müşterileri etkilemelerine, işgücünü güçlendirmelerine ve çekmelerine yardımcı oluyor.
  • Felece olarak, şirketiniz için en uygun çözümleri ve teknolojileri sizlere sunmak ve işletmenizi en iyi haline taşımak için uzman ekibimizle yanınızdayız. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  • Kaynak: https://news.sap.com/2019/12/sap-s4hana-movement-options-consider/

Felece Web Portal

This site programmed and designed by
Mustafa Emre Tekinsoy

with Burak Yağmur